HISTORIE


De oorsprong van Bunnik Plants ligt in het jaar 1945. In het Zuid-Hollandse dorpje Pijnacker begint vader Ferd na de oorlog met het kweken van groenten onder platglas. Jarenlang werkt Ferd hard in zijn kas om zijn gezin met 11 kinderen te kunnen onderhouden. Wanneer de Nederlandse overheid in 1967 besluit tot afschaffing van de teeltbeheersing, stapt Ferd, net als vele andere groentekwekers, over op sierteelt. Zijn eerste potplant is de Bromelia Aechmea, een volledig nieuwe soort in de regio. De plant zal altijd aan de basis van de onderneming blijven staan. Fa F.J. Bunnik en Zn. is al snel een begrip in de regio.


De nieuwe generatie

Aan het begin van de jaren ’80 willen drie van Ferd’s zonen, Fred, Frans en Ronald, in het bedrijf komen. Oudste broer Jan is al aangestoken met het Bromelia-virus en heeft een eigen kwekerij in Kudelstaart en broer Hans heeft een eigen handel in snijbloemen. Voor de jonge jongens is het bestaande pand in Pijnacker te klein en dus kopen ze samen met hun vader in 1981 een nieuw pand aan de Kleihoogt in Berkel en Rodenrijs. Na een voorzichtige start, komt de onderneming op gang. In de jaren die volgen, wordt het grootste gedeelte van de planten geëxporteerd naar Amerika, de zaken gaan goed.


Van Bunnik en Zn. naar Gebr. Bunnik 

Tegen het eind van de jaren ’80 willen de broers graag opnieuw beginnen. Vader Ferd wordt al wat ouder maar nu het bedrijf zich steeds verder ontwikkelt, wordt ook oudere broer Hans enthousiast om mee te denken. De logische stap die volgt is dat Ferd een stap terug doet en Hans in het bedrijf komt. De boekhouder verklaart de broers voor gek wanneer zij aangeven een nieuw bedrijf te willen starten maar toch volgen zij hun ondernemershart, waardoor in 1987 een stuk grond van de Stad Rotterdam aangekocht in Bleiswijk, waar de vier broers de eerste kwekers in het gebied zijn. De bouw van hun eerste kas is een feit en niet veel later wordt de bedrijfsnaam veranderd in ‘Gebroeders Bunnik’. Zo’n drie jaar later komt de Groendalseweg in ontwikkeling, waar de broers een tweede kas bouwen. Ronald wil liever kleinschalig blijven en gaat alleen verder in het bestaande pand in Pijnacker. De tweede kas krijgt de naam ‘Gezusters Bunnik’. 


Het bedrijf groeit

Zo’n drie jaar later wordt het derde bedrijf gebouwd. Dit keer pakken ze de naam iets rigoureuzer aan: de bestaande namen worden vervangen door ‘Bunnik Plants’, er komt een compleet nieuwe huisstijl met een nieuw logo en de verschillende vestigingen worden vanaf dit moment genummerd. De groei zet in de jaren die volgen, hard door. Iedere 3 à 4 jaar wordt er een bedrijf bijgebouwd of –gekocht, de vestigingsnummering gaat richting de dubbele cijfers en het vaste personeelsbestand groeit tot ver over de 100 leden.

Een afdeling voor toegevoegde waarde

In 2005 wordt het bedrijf verrijkt met een afdeling die zich specialiseert in toegevoegde waarde. Niet veel later groeit deze afdeling onder leiding van Dennis Bunnik, zoon van Fred, uit tot Bunnik Creations. Deze zelfstandige onderneming verhandelt verschillende materialen waaronder keramiek over verschillende werelddelen, waarmee de planten van Bunnik Plants kunnen worden aangekleed.

Een permanente beurs in eigen huis

Samen met een drietal partners wordt in 2008 het Green Event Centre opgericht. Op deze permanente beurs kunnen klanten inspiratie opdoen voor hun assortiment. Ook kunnen de vier partners alles wat op de beurs staat, realiseren.

Bunnik Plants is klaar voor de toekomst

Op 11-11-’11 start Bunnik Plants het verandertraject B-Leaf. Doel van dit project is om in 1.000 dagen een professionaliseringsslag te maken zodat het bedrijf klaar is voor de toekomst. Op 6 augustus 2014 is dit traject ten einde en dat wordt groots gevierd. Bunnik Plants weet dat ze moet blijven veranderen om altijd aan de wens van de klant te blijven voldoen, maar ze ziet de toekomst weer vol vertrouwen tegemoet!